Baigli cu nuca si mac fara zahar

Baigli cu nuca si mac fara zahar

Weekend-ul acesta am incercat sa ne plimbam putin pe aripile gustului incepand din Ungaria prin pregatirea unui baigli cu nuca si mac fara zahar, continuand cu o oprire pana in Italia cu o portie de lasagna. Am dat si o fuga pana in Provance unde ne-am bucurat, chiar si pentru putin timp, de mirosul de lavanda. Duminica ne-a prins pe taramuri romanesti alaturi de o portie de ciorba de pui de tara cu mult leustean si patrunjel, manacarea pe care mamaia o pregatea mereu duminica alaturi de gogosi turnate cu lingura.

Acum ca am terminat “turul gastronomic” , va pot spune cate ceva despre acest cozonac unguresc, un cozonac cu aluat fraged. Nu are nici o treaba cu pufosenia noastra aromata?. Aduce mai mult cu o rulada primenita cu umplutura din belsug cu nuca sau mac. Am facut aceasta de baigli fara zahar adaugat, fiind astfel un desert prietenos pentru cei mai mici pofticiosi. Din ingredientele de mai jos au iesit trei cozonaci.

Ce va trebuie?

Aluat
500g faina +50g pentru framantat
200g unt
200ml lapte + 2 linguri pentru uns
7g drojdie uscata
2 galbenusuri + 1 galbenus pentru uns
50g eritritol
esenta de vanilie

Umplutura cu nuca

200g nuca macinta
100g lapte
3 linguri miere ( sau in functie de gust)

Umplutura cu mac
100g mac macinat
50ml lapte
3 linguri miere ( sau in functie de gust)

Cum se prepara?

1.Dizolvam drojdia impreuna cu 1 lingura eritritol, 1 lingura faina si 3 linguri lapte caldut si lasam amestecul sa isi dubleze volumul. Intre timp amestecam faina cu untul pana cand obtinem un aluat nispos, urmand sa adaugam laptele caldul, cele doua galbenusuri, esenta de vanilie si drojidia.

2.Framantam aluatul pentru 10 minute, apoi formam o bila pe care o invelim in folie alimentara si o lasam la rece pentru 30 de minute.Cat timp sta aluatul la frigider, pregatim umpluturile. Incalzim laptele impreuna cu mierea, apoi adaugam cantitatea necesara peste nuca maruntita, respectiv mac.

3.Impartim aluatul in 3 bile egale pe care le intindem in forma dreptunghiulara. Adaugam din umplutura pregatita ( doi cozonaci vor fi umpluti cu nuca si unul cu mac). Ungem cozonacii cu un galbenus batut cu 2 linguri de lapte, ii intepam pe alaturi cu furculita si apoi ii lasam la rece pentru 10-15 minute.

4.Dam drumul la cuptor, pregatim tava cu hartie de copt si adaugam cozonacii pe care ii vom lasa la copt pentru 30-35 de minute sau pana cand se vor rumeni frumos (ai mei s-au si crapat putin?).

Zambiti! Iubiti! Fiti fericiti!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *