Cozonac pufos cu fructe uscate si nuca
V-am spus ca in weekend m-am relaxat pregatind dulcegarii. Pentru ca urmeaza sarbatorile de iarna si va incepe marea gateala, am inceput sa ma pregatesc din timp. Am ales sa incerc sa pregatesc un cozonac pufos cu fructe uscate si nuca.
Am facut mai cald in casa decat de obicei si am inceput operatiunea de framantare. Imi place la nebunie cand se simte miros de portocala si vanilie in casa. Este semnalul ca sarbatorile sunt prin preajma.
Am lasat aluatul la dospit, la loc cald, iar eu m-am ocupat de cea mai simpla umplutura vreodata. Am maruntit caisele, iar cu 15 minute inainte de a le folosi, le-am pus la hidratat in esenta de rom.
Am impartit aluatul in doua parti pe care le-am intins si umplut cu fructele hidratate. Cele doua parti le-am impletit, iar cozonacul astfel primenit l-am mai lasat vreo juma de ceas sa se odihneasca in tava.
A crescut super mult ( am avut si o tava cam mica), dar pot sa va spun ca a fost mega pufos si aromat. Va las reteta mai jos pentru acest cozonac pufos cu fructe uscate si nuca pentru a va convinge singuri cat de bun este!?
Ce va trebuie
500g faina ( + pentru framantat)
50g unt
2 oua
300 ml lapte
100g zahar
1 plic zahar vanilinat
42g drojdie proaspata
coaja de portocala
200g fructe uscate tinute in rom pentru 10-15 minute ( am folosit caise, prune, merisoare, stafide)
esenta de vanilie
50g- 100g nuca ( daca va place ?)
Uns & Decor
1 galbenus amestecat cu 2 linguri de lapte
Zahar brun
Cum se prepara?
1.Mai intai dizolvam drojdia in 2 linguri de lapte caldut, cu 1/2 lingura zahar si 2 linguri de faina si o lasam sa isi dulbleze volumul la loc caldut.
2.Intr-o cratita mica adaugam laptele, zaharul si untul si lasam pana se obtine un amestec omogen. La sfarsit adaugam coaja de portocala si esenta de vanilie.
3.Adaugam faina intr-un bol incapator, facem o gaura adanca in mijloc si turnam laptele caldut, drojdia si oualele, urmand a framanta pentru 10 -15 minute. Lasam aluatul la dospit pentru 50 de minute sau pana cand isi dubleaza volumul.
4.Mai framantam cateva minute aluatul si il impartim in 2 bile egale. Intindem fiecare bila de aluat intr-un dreptunghi si aaugam fructele si nuca. Am obtinut 2 rulade pe care le-am impletit.
5.Am pregatit tava de cozonac cu hartie de copt si am dat drumul la cuptor la 160 de grade. Am adaugat cozonacul in tava si l-am mai lasat 10 minute la dospit, apoi l-am uns cu un galbenus de ou amestecat cu 2 linguri de lapte si l-am decorat cu zahar brun.
6.Cozonacul a stat la copt pentru 40- 50 de minute la 160 de grade ( depinde si de cuptor). Dupa ce s-a copt, l-am mai lasat putin in tava si l-am uns cu un sirop din miere si putina apa.
Sunt sigură ca sunt superi buni ! Abia astept sa vina sărbătorile sa mesteresc si eu putin ! Pofta buna !