Paine fara gluten cu seminte de dovleac

Paine fara gluten cu seminte de dovleac

Pentru ca am inceput sa mesteresc preparate fara gluten, azi m-am oprit la o paine fara gluten cu seminte de dovleac. Am incercat de cateva ori in viata mea sa fac paine cu sau fara gluten, cu faina alba sau integrala, dar pot sa spun ca painea asta le intrece pe toate.

Este potrivita pentru persoanele cu intoleranta la gluten, dar si pentru prichindeii care nu mananca inca zahar. Nu am adaugat zahar atunci cand am dizolvat drojdia, ci miere. I-a dat o super aroma.

De asemenea , daca nu aveti chef de framantat, aceasta reteta este numa’ buna pentru ca ghici ce? Nu necesita framantare.

Daca va doriti o paine mai aromata, puteti sa adaugati mai multe tipuri de seminte (de in, susan, etc) , dar si condimente precum rozmarin sau za’atar.

Sa va mai spun cum a mirosit in casa? Sau cat de savurata a fost prima felie de paine calda de catre Alexandru? Atunci cand cel mic mananca cu pofta din ce gatesc eu, ma declar mai mult decat fericita!

Mama mi-a vandut un secret si anume sa o pastez la congelator. Asa ca am taiat cateva felii, le-am pus in pungulite si le-am expediat la congelator!?

Va las mai jos reteta pentru paine fara gluten cu seminte de dovleac!

Ce va trebuie?

500g faina fara gluten ( am folosit mix-ul de faina de orez, cartofi si tapioca)
500ml apa calduta
25g drojdie proaspata
1 lingura de miere
1 praf de sare
Un pumn de seminte de dovleac
2-3 linguri de ulei de masline

Cum se procedeaza?

1.Intr-un bol incapator dizolvam drojdia cu miere si adugam apa calduta. Acoperim bolul cu un prosop si il lasam la loc caldut pentru 10 minute.
2.Intr-un alt bol incapator adaugam faina, semintele de dovleac si sarea pe marginea bolului. Dupa ce au trecut cele 10 minute, adaugam si drojdia si amestecam pana obtinem un amestec omogen.
3.Lasam la dospit pentru 40-50 de minute la loc cald.
4.Tapetam o tava de chec/ cozonac cu hartie de copt, iar dupa ce s-a dospit suficient aluatul, il transferam in tava cu ajutorul unei linguri.
5.Adaugam uleiul de masline si apoi bagam painea in cuptorul incins pentru aproximativ 45- 50 de minute la 180 de grade.
6.Dupa ce o scoatem din cuptor o ungem cu apa rece si o acoperim cu un prosop.

Zambiti! Iubiti! Fiti fericiti!



  • Buna,

    Ma poti ajuta, te rog, cu o clarificare ?
    Pasul 5 nu imi este foarte clar… Uleiul se adauga in compozitie, sau se unge cu el ?
    Multumesc frumos pentru toate retetele tale fara gluten, sunt senzationale. Sper sa mai urmeze si altele. 🙂

    • Buna. Ma bucur tare mult ca iti sunt de folos. Uleiul se adauga la sfarsit ( se stropeste aluatul si se “maseaza” putin, fix ca la focaccia). O zi delicioasa. Pupici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *