Unde e Targovistea?
Ne-am propus sa vizitam cat mai multe locuri din tara noastra, iar in zilele in care nu avem vacante programate si este weekend, colindam prin apropierea Bucurestiului.
Acum ceva timp am plecat spre Targoviste. Ne-am echipat toti trei de plecare, am pus in traista merindele pentru cel mic si pe melodia Ileanei Sararoiu am pornit la drum.
Targoviste este un loc dominat de istorie, care timp de 300 de ani a fost capitala Tarii Romanesti. Aici au scris pagini de istorie domnitori precum Mircea Cel Batran, Vlad Tepes, Mihai Viteazul, Matei Basarab si Constantin Brancoveanu.
Prima oprire a fost la Manastirea Dealu, ctitorita de Radu cel Mare in 1400, care pastreaza ramasitele lumesti ale acestuia precum si capul lui Mihai Viteazul. Tot aici sunt ingropati si Patrascu cel Bun (tatal lui Mihai Viteazul), Vlad Dracul ( tatal lui Vlad Tepes), Vladislav al doilea, Vlad Voda Inecatul fiul lui Radu cel Mare. Aici a functionat prima tiparnita a Tarii Romanesti (la inceputul anilor 1500).
Cel mic s-a bucurat de spatiul verde din curtea bisericesti si a profitat sa se joace cu alti copilasi veniti la slujba de duminica.
Desi cea de a doua oprire pe lista era Curtea Domneasca, ploaia ne-a stricat putin itinerariul si a trebuit sa “vizitam” o pizzerie. A picat la tanc ca deja ne napadise putin foamea pe toti trei. Dupa ce am terminat de mancat si ploaia si-a facut hatarul , am luat-o la pas prin parcul absolut superb ajungand pe urmele voievozilor nostri.
Curtea Domneasca este atestata pentru prima oara in timpul lui Mircea cel Batran.Sub domnia lui Vlad Tepes se construieste Turnul Chindiei si astfel se extind fortificatiile acesteia, iar in timpul lui Matei Basarb cunoaste cea mai buna perioada de dezvoltare.
Plimbarea noastra nu a fost doar o iesire la aer curat, ci cu abilitati ascunse de detectivi, am mers pe carari unde au pasit domnitori care au scris file de istorie si au aparat pamantul romanesc cu pretul vietii lor.