Experimente cu ulei si gheata
Nu am mai facut de ceva vreme experimente, asa ca in weekend ne-am apucat de treaba, numai bine ca tocmai ce venise si curierul cu setul pentru experimente. Avand in vedera ca lucram continuu la dezvoltarea motricitatii, am ales sa facen doua experimente cu ulei si gheata care sa contribuie la acest lucru.
Primul experiment a fost unul cu ulei, numai bun pentru testarea pipetei si descoperirea bulinelor dansatoare din ulei, pentru care am folosit:
- pipeta
- ulei
- pahare (1 mare si 2 mici)
- acuarele/ colorant alimentar
- apa
In doua pahare mici am dizolvat acuarele cu putin apa, astfel incat Alexandru sa ia apa de diferite culori cu pipeta, urmand sa o transfere in paharul cu ulei. Ce-i drept nu i-a iesit din prima, dar dupa cateva incercari s-a prins cum functioneaza?. M-am bucurat sa ii vad uimirea pe chip, dar si entuziasmul.
Explicatia din spatele experimentului a fost una simpla, conform varstei, mai exact pictaruile de apa nu se vor amesteca cu uleiul. Fiind un experiment potrivit pentru toate varstele, putem sa le explicam copiilor mai mari ca cele doua lichide au densitati diferite (uleiul este mai putin dens decat apa), motiv pentru care ele nu se pot amesteca.
Am continuat ziua cu experimentul numarul 2 despre apa calda si cuburi de gheata pentru care am folosit:
- apa rece
- apa calda
- forma pentru cuburi de gheata
- pahare transparente
- acuarele
- pipeta
Am colorat apa in culorile pe care Alexandru le-a vrut si le-am pus in forma de cuburi de gheata in congelator. Dupa ce au inghetat, Alexandru a pus cuburile in functie de culoare in fiecare pahar, iar apoi prin intermediul activitatii de transfer a turnat apa calda peste ele. Am observat impreuna cum cuburile de gheata se topesc si apa devine colorata. Pentru ca ii place super mult sa se joace cu apa, a continuat sa transfere apa dintr-un pahar in celalalt cu ajuroul pipetei.
La ce au folosit aceste experimente?
1.L-au ajutat sa descopere ca:
-apa nu se amesteca cu uleiul
-apa calda topeste gheata
-apa s-a transformat in gheata cat timp a stat la congelator (la frig)
2.Au contribuit la stimularea dezvoltarii motricitatii fine prin scoaterea cuburilor din forma, strangerea pipetei
3.Sunt activitati senzoriale : contactul cu uleiul, apa calda si cuburile de gheata