Floriile sau Duminica Floriilor
Floriile sau Duminica Floriilor marcheaza intrarea Mantuitorului Iisus in Ierusalim calare pe un asin. Acesta urma sa fie intampinat de mii de oameni cu ramuri de finic in mana, aclamandu-l : “Osana! Bine este cuvantat Cel ce vine intru numele Domnului!”. Este o sarbatoare importanta pentru toti crestinii, fiind singura data cand Mantuitorul a acceptat sa fie aclamat ca imparat. Totodata, sarbatoarea Floriilor aduce si o serie de traditii si obiceiuri.
In ziua de duminica, crestinii se intorc de la biserica cu ramuri de salcie sfintite ( acestea tinand locul ramurilor de maslin si finic) pe care le aseaza la icoana. In unele zone ale tarii, crengutele de salcie se pun sub pernele fetelor tinere pentru a le purta noroc si astfel sa isi gaseasca ursitul.
De asemenea, crengutele de salcie se mai aseaza in pomii fructiferi si la vie pentru a avea rod bun si mult. Potrivit unei legende, salcia s-a facut punte peste un rau atunci cand Maica Domnului a vrut sa isi vada Fiul care tocmai a fost rastignit, ajutand-O astfel sa isi continue drumul, iar pentru acest lucru, Maica Domnului a daruit sfintenie salciei.
Se spune ca asa cum va fi vremea in ziua de Florii, asa va fi si in ziua de Paste. In ziua de Florii infloresc urzicile, dar fara a fi inca bune de mancat. Acest lucru reprezinta apropierea sfarsitului Postului Mare, motiv pentru care Duminica Floriilor mai este cunoscuta popular si ca “nunta urzicilor”. Tot din batrani se spune, ca astazi e bine sa plantezi o floare, pentru a avea parte de flori tot anul. In satele din Campia Boianului, azi avea loc hora de Florii care se tinea in padure. Tinerii culegeau flori de primavara pe care le duceau acasa si le asezau la cuiburile pasarilor sau la grajduri.
Din seara de Florii incep deniile, slujbe speciale care vor fi tinute in toate bisericile din tara. Deniile au rolul de a aduce aminte tuturor crestinilor momentele din viata Mantuitorului, incepand cu intrarea in Ierusalim si pana la Invierea Sa. De asemenea, fiecare zi are o anumita semnificatie. Martea Seaca se caracteriza prin diferite practici ( descantece) pentru a nu atrage secul; Miercurea se spune ca vin Joimaritele sa verifice torsul; in Joia Mare femeile trebuiau sa termine cu torsul, iar barbatii incepeau sa se pregateasca pentru muncile agricole. Dupa ce se vopseau oualele, se lua un ou rosu si se ingropa in camp, spunandu-se ca asa nu avea sa mai bata piatra.
La multi ani, dragi sarbatoriti! Aceasta zi sfanta sa ne aduca tuturor liniste si soare in suflet!
Sursa: “Traditii si obiceiuri din judetul Olt” dr. Georgeta Stoica si Rada Ilie