Traditii de Martisor

Traditii de Martisor

Primavara incepe cu unul din cele mai frumoase simboluri ale noastre, Martisorul. Traditionalul snur alb si rosu este cel mai frumos prevestitor al primaverii. Rosu simbolizeaza feminitatea, iubirea, iar albul semnifica puritatea si gingasia. Sunt multe traditii si obiceiuri de martisor care fac din aceasta prima zi de primavara o zi cu totul speciala. Impletirea albului si a rosului semnifica un nou inceput, fapt intarit si de parerea unor etnografi care considera aceasta sarbatoare a Martisorului o revenire la viata a naturii. Aceast obicei romanesc, dateaza inca de la inceputul sec. XIX.

Se spune ca in aceasta zi de 1 martie, fetele tinere impleteau doua fire de lana, rosu si alb, din care faceau martisoare. Pe vremuri, fetele erau cele care ofereau martisoare baietilor ( obicei inca pastrat in partea Moldovei). Cu siguranta exista printre noi persoane care si-au pus traditionalul snur la mana sau au purtat martisorul primit de la cei dragi cu mandrie intreaga luna martie pentru a avea noroc tot timpul anului. Astfel, restul anotimpurilor vor fi precum primavara: pline de culoare, speranta, caldura. Martisorul se poarta intreaga luna martie, urmand apoi sa fie agatat fie intr-un pom inflorit, astfel incat purtatorul martisorului sa ramana vesnic tanar sau in gradina astfel in cat rodul sa fiu unul bogat.

In perioada 1-9 martie se aleg ” Babele”, iar traditia spune ca asa cum va fi vremea in ziua aleasa, asa va fi tot anul. Legenda spune ca baba Dochia si-ar fi trimis nora ( in luna martie) sa culeaga fragi din padure, in timp ce afara era un ger de crapau pietrele. In drumul sau spre padure, tanara s-a intalnit cu un batranel care i-a dat o mana de fragi pentru a-i duce acasa. Vazand baba Dochia fragii, aceasta si-a pus cele noua cojoace si a pornit la munte cu oile, crezand ca venise primavara. Din cauza vremii schimbatoare, cu unele zile mai senine, Baba Dochia a fost nevoita sa isi arunce treptat cate un cojoc. In cea de a noua zi a inceput sa ninga, insa baba Dochia ramasese cu un singur cojoc pe ea, iar din cauza frigului a inghetat atat ea cat si oile sale, pietrificandu-se. Acesta este motivul pentru care se spune ca vremea este atat de schimbatoare intre 1 si 9 ale lunii martie.

Traditia spune ca de zilele Babelor, baba Dochia obisnuia sa toarca si sa isi scuture cele  noua cojoace, cate unul in fiecare din cele noua zile. In Ardeal, femeile nu lucreaza cu fusul in aceste zile pentru ca nu cumva sa atraga mania Babei Dochia. In unele zone din Bucovina, femeile inca mai poarta la gat un snur alb cu rosu de care sunt agatate monede de aur sau de argint.

Sunt multe traditii de martisor care fac aceasta zi sa fie un adevarat simbol romanesc. Primavara sa va gaseasca sanatosi si sa vina in dar cu multe bucurii

Sursa : ” Traditii si obiceiuri din judetul Olt” – dr. Georgeta Stoica si Rada Ilie



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *