Cheesecake cu sos de afine

Imi place ca vara sa pregatesc cheesecake-uri de toate felurile si cu toate aromele. De data aceasta am pregatit un cheesecake cu sos de afine. S-a dorit o combinatie intre cheesecake-ul clasic si San Sebastian cheesecake (Burnt basque ).
Este super cremos asemenea cheesecake-ului spaniol San Sebastian, cu baza de biscuiti si extra aroma de la sosul de afine. Noua ne place combinatie, asa ca va las si voua reteta daca vreti sa-l incercati.
Ce va trebuie?
Crusta
200g biscuiti fara zahar
100g unt topit si racit
Umplutura
500g crema de branza
5 oua
100g smantana pentru frisca (sau chiar smantana dolofana)
50g zahar
20g zahar vaniliat
100g afine proaspate
Coaja de lamaie
Esenta de vanilie
Sos de afine
300g afine
50g zahar (sus in functie de gust)
Zeama de la 1/2 lamaie
Cum se prepara?
1.Maruntim biscuitii pentru crusta intr-un robot de bucatarie sau blender vertical. Adaugam untul topit si amestecam pana cand obtinem o compozitie omogena.
2.Tapetam o tava de tort cu pereti detasabili (d 24 cm) cu hartie de copt si adaugam amestecul de biscuiti, acoperind intreaga forma.
3.Intr-un bol incapator adaugam crema de branza, smantana, zaharul, coaja de lamaie si vanilie si mixam usor, urmand ca incorporam treptat oualele , iar la final afinele proaspete.
4.Adaugam umplutura peste crusta de biscuiti si dam tava la cuptor pentru 40-45 de minute sau pana cand cheesecake-ul trece testul cu scobitoarea.
5.Cat sta cheesecake-ul la cuptor pregatim sosul de afine. Intr-o craticioara adaugam afinele, zaharul si zeama de lamaie. Lasam la foc mic pentru 10 -15 minute (cat sa dea de doua -trei ori in clocot). Lasam sosul sa se raceasca putin, iar apoi decoram cheesecake-ul.




Bine ai venit!

