Tort cu crema de alune de padure
Azi, la zi de sarbatoare, am pregatit ceva bun chiar daca nu este nici unul dintre noi Maria sau Marian…avem insa oameni dragi in cinstea carora putem manca o felie de tort cu crema de alune de padure. Un tort pe care l-am facut cu gandul la Alex care este in vacanta la bunici si pe care vrem sa-l surprindem cu ceva bun de indata ce ajungem la el.
Crema de alune de padure cu cacao de la Razvan Idicel este preferata familiei, iar in combinatie cu un blat care are si el alune de padure, am zis ca nu voi da gres si sigur ii va placea.
Blaturile contin lapte batut si iaurt, facandu-le super pufoase, ceea ce inseamna ca nu mai eate nevoie de nici un sirop. Crema este una fina, pregatita din mascarpone, smantana pentru frisca si evident…crema de alune de padure 🙂
Este un tort usor de pregatit, fiind potrivit pentru orice ocazie, chiar si atunci cand doar vrei sa te bucuri de putin rasfat alaturi de ai tai.
Ce va trebuie?
Blaturi
300g faina
50g alune coapte si maruntite
200g zahar
120ml ulei
30g unt moale
2 oua + 2, galbenusuri
120g iaurt
320g lapte batut
10g praf de copt
5g bicarbonat de sodiu
3g sare
60g oranamente de ciocolata
Crema
500g mascarpone
100g zahar pudra
200ml frisca
100g crema de alune ( eu o folosesc pe cea de la razvan)
Cum se prepara?
1. In bolul mixerului adaugam zaharul, uleiul, untul, oualele, iaurtul si incepem sa mixam.
2. In alt bol amestecam faina, alunele maruntite, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea.
3. Adaugam jumatate din ingredientele uscate peste cele umede, incorporand si jumatate din laptele batut. Mixam in continuare, adaugam apoi ingredientele ramase. La sfarsit, dupa ce am obtinut un amestec omogen, incorporam si ornamentele de ciocolata.
4. Tapetam doua forme de copt ( eu am folosit doua cu d=20cm), transferam jumatate din cantitatea de aluat in fiecare forma, dandu-le apoi la cuptor pentru 30/35 de minute la 180 de grade sau pana cand trec testul cu scobitoarea.
5. Cat timp blaturile sunt la cuptor, ne putem apuca de crema. Adaugam mascarpone si zahar pudra in bolul mixerului si incepem sa amestecam. Incorporam si crema de alune, iar la sfarsit adaugam si smantana pentru frisca rece. Crema obtinuta o pastram la frigider pana cand se racesc blaturile.
6. Ansamblam tortul destul de rapid: blat, crema, blat si crema. Decoram cu alune maruntite sau cu un ganache de ciocolata, in functie de preferinte.
La multi ani, dragi sarbatoriti. La cat mai multe mesaje frumoase si…dulci!