Calusul oltenesc, traditie de Rusalii
Potrivit traditiei, la Rusalii trebuie sa joace Calusarii. Pregatirile pentru Calus incep cu 24 de zile inainte de Rusalii, moment cunoscut sub denumirea de ” Stratul Rusaliilor”, situat la mijlocul perioadei dintre Paste si Rusalii.
Incepand din primavara, se alegeau cei mai buni dansatori care constituiau ceata de Calusari formata din 7,9 sau 11 persoane. Nu exista restrictie de varsta, insa odata intrat in ceata, acestia trebuiau sa ramana cel putin trei ani. Dupa constituirea cetei, mergeau toti in padure, alegeau o prajina din care confectionau “steagul”, moment ce marca nasterea simbolica a Calusului.
Odata facut steagul, ceata mergea la o rascruce de drumuri, unde cu mana pe steag jurau sa pastreze tainele jocului si sa joace in credinta toata perioada Rusaliilor. Dupa depunerea juramantului, toti calusarii treceau pe sub steag.
Nimeni, in afara de calusari, nu avea voie sa treaca pe sub steag deoarece era in pericol “sa fie luat din Calus”. Steagul detine o putere foarte mare care vine din faptul ca a fost descantat de vataf. Se poate spune ca steagul era identificat cu puterea calusarilor.
Vataful, liderul grupului, trebuia sa fie un bun dansator care sa-i instruiasca si pe ceilalti, sa cunoasca practicile magice specifice, sa nu le divulge nimanui.
Calusarii jucau in toate gospodariile din sat cu credinta ca jocurile lor alunga duhurile rele. La intrarea in gospodarie, ei erau intampinati cu o caldare cu apa, cu un drob de sare, pelin, usturoi si frunze de nuc.
Jocul se desfasoara intr-un ritm alert, un tropait care imita goana vijelioasa a cailor. Prin dans, gestica si acte rituale, calusarii prezinta victoria asupra Ielelor sau Rusaliilor.
Dupa ingroparea steagului, calusarii primeau o parte din plantele descantate. La Spartul Calusului, masca si sabia Mutului erau rupte, ingropate, marcand moartea simbolica a Calusului.
Text preluat din cartea ” Traditii si obiceiuri din judetul Olt” scrisa de Dr. Georgeta Stoica si Rada Ilie