Sernik sau cheesecake polonez
M-am gandit mult care sa fie prima reteta cu care sa incep 2023 si asa am ajuns la Sernik sau cheesecake polonez. Am ales sa o pregatesc dupa ce am vazut topul taste atlas cu cele mai bune 5 deserturi de incercat pe 2023, oprindu-ma astfel la locul 4.
Sernik este un desert traditional polonez, despre care se spune ca isi are originea in sec. XVII- lea, cand regele Jan III Sobieski a adus reteta cu el dupa victoria sa impotriva turcilor din batalia de la Viena. Se pregateste cu oua, zahar si twaróg, un tip de branza care este asemanator cu casul. De asemenea, poate avea la baza o crusta din aluat sau biscuiti, insa merge foarte bine si fara ?.
Eu am adaptat putin reteta originala, alegand sa pregatesc varianta fara crusta. Daca doriti un desert fara zahar adaugat, puteti inlocui fara griji zaharul cu orice indulcitor va este pe plac.
Ce va trebuie?
250g ricotta
500g branza dulce
150g zahar
2 plicuri zahar vanilinat
100g unt
100ml smantana pentru frisca
6 oua
2 linguri amidon
esenta de vanilie
coaja de la 1lamaie
Cum se prepara?
1. Separam galbenusurile de albusuri si incepem sa batem albusurile spuma cu un praf de sare.
2. Intr-un alt bol mixam untul, cu zaharul si incorporam apoi galbenusurile. Adaugam branza, smantana pentru frisca, amidonul, esenta de vanilie si coaja de lamaie.
3. In amestecul de mai sus, incorporam spuma de albusuri si amestecam cu o spatula pana cand obtinem un amestec omogen.
4. Adaugam compozitia intr-o tava de copt ( am folosit una cu d=25 cm) si lasam la copt pentru 50-60 de minute la 180 de grade sau pana capata o crusta aurie.
Sursa: tasteatlas.com
Am pregatit reteta dupa mai multe instructiuni si am adaugat fructe uscate siropate si am folosit nuca de cocos pentru crema de nuca, iar rezultatul a fost un succes total! Recomand cu caldura acest delicios desert polonez tuturor, deoarece se poate pregati cu usurinta si ofera un gust cu adevarat magnific!