Tarta frangipane cu pere (fara zahar adaugat)
Imi plac foarte mult tartele, motiv pentru care nu ratez nici o ocazie sa mesteresc una. Pentru ca perele sunt peste tot, am cumparat cateva pentru a pregati o tarta frangipane cu pere fara zahar adaugat.
Daca nu ati mai auzit pana acum de frangipane sa stiti ca nu este altceva decat o delicioasa crema, pregatita din unt, oua, zahar si faina de migdale.
Pentru baza, am folosit aluatul clasic de tarta, fara a mai adauga vreun strop de zahar/indulcitor, intrucat crema este suficient de dulce (cel putin pentru gustul meu?).
Tarta o puteti servi alaturi de o ceasca de cafea sau cu o cupa de inghetata alaturi. Noi am servit-o cu putina miere cu pere de la Melinis pentru si mai multa savoare.
Ce va trebuie?
Aluat
125g unt
225g faina alba
25g faina de migdale
1 ou
4-5 linguri apa plata
Crema frangipane
100g unt
100g xylitol (sau alt indulcitor)
100g faina de migdale
2 oua
2 pere
30ml lichior de fistic (optional)
Cum se prepara?
1.Amestecam ingredientele pentru aluat si apoi formam o bila pe care o lasam la frigider pentru o ora.
2.Dupa ce a expirat timpul, intindem aluatul cu un sucitor si intindem foaia obtinuta in forma de tarta pe care o intepam cu o furculita din loc in loc. Acoperim aluatul cu hartie de copt si o cana de orez si il lasam la cuptor pentru 10 minute, timp in care ne ocupam de pere.
3.Pentru si mai multa aroma, am posat perele inainte intr-un sirop (apa cu indulcitor si mirodenii : scortisoara, nucsoara si cardamon). Am decojit perele pe care le-am asezat intr-o oala si le-am pus la fiert pentru 20 de minute in lichidul de mai sus, pana cand s-au inmuiat putin. Le-am mai lasat undeva la o ora in acest lichid, apoi le-am scos si le-am feliat.
4. Intre timp incepem sa pregatim crema frangipane, mixand untul impreuna cu indulcitorul, oulele si lichiorul de fistic. Incorporam apoi faina de migdale cu ajutorul unei spatule pana cand obtinem un amestec omogen.
5. Adaugam crema peste tarta si decoram cu feliile de para si miere ( eu am folosit una cu pere de la Melinis). Dam tava la cuptor pentru 20-30 de minute la 180 de grade.