Pariziene pufoase cu gem si crema de ciocolata
Dl.Alexandru a inceput sa mearga din nou la gradinita dupa lunga perioada de stat acasa, cu alte cuvinte este iar in faza in care trebuie sa se acomodeze cu gradinita si noul program. Incerc sa il astept in fiecare zi cu cate o surpriza (baloane in culorile preferate, un desert special sau mai multa juganeala, etc), iar astazi a avut la desert pariziene cu gem si crema de ciocolata. Nu am ajuns noi inca la Paris, dar macar sa mancam ca si cum am fi acolo?.
Aluatul este unul asemanator cu cel de cozonac, doar ca am inlocuit zaharul cu eritritol. Am adaugat putina coaja de lamaie si esenta de vanilie pentru un strop de savoare, iar umplutura a fost in functie de preferintele fiecaruia: crema vegana de ciocolata fara zahar, crema de ciocolata cu aluneoi (aia clasica?) si gem de prune cu nuca. Eu am lasat si cateva simple pentru mine. Nu va mai tin din treaba, in cazul in care vreti sa incercati aceasta reteta pentru pariziene pufoase cu gem si crema de ciocolata.
Ce va trebuie?
500g faina +50g pentru framantat
250m lapte + 2 linguri pentru uns
50g eritritol ( sau zahar)
50g unt
2 oua + 1 galbenus pentru uns
1 plic de drojdie uscata sau 25g drojdie proaspata
coaja de lamaie
esenta de vanilie
Cum se prepara?
1.Adaugam faina intr-un vas incapator, iar intr-o craticioara punem la incalzit laptele, untul si eritritolul. Cand se topeste untul adaugam coaja de lamaie si esenta de vanilie.Drojdia se adauga intr-un castron impreuna cu 1 lingurita eritritol, 3 lingurite de lapte caldut si 1 lingurita de faina si asteptam sa isi dulbleze volumul.
2.Turnam ingredientele lichide peste faina, adaugam drojdia, oualele si framantam bine (10- 15 minute). Lasam aluatul la dospit la loc caldut pentru 40 de minute sau pana cand isi dubleaza volumul.
3.Dupa ce s-a dospit aluatul, il framantam pentru cateva minute si il taiem in opt parti. Intindem fiecare aluat in forma dreptunghiulara. La un capat adaugam din umplutura, iar restul jumatatii ramase o franjuram. Incep sa rulam de la partea cu umplutura, astfel incat fasiile taiate sa ajunga deasupra. Le lasam apoi la dospit pentru inca 15-20 de minute in tava tapetata cu hartie de copt.
4.Ungem parizienele cu amestecul pregatit dintr-un galbenus de ou si 2 linguri de lapte si le lasam la cuptor pentru aproximativ 20 de minute sau pana cand incep sa se rumeneasca. Dupa ce le scoatem din cuptor le ungem cu miere.
Zambiti! Iubiti! Fiti fericiti!