Joia Mare si vopsitul oualelor
Cand eram mica, cel mai mult imi placea sa fac Pastele la tara pentru ca totul era altfel. In Saptamana Mare, mamaie era deja gata cu tot ce inseamna curatenie prin casa, dar si prin curte. Varuia trunchiul copacilor, dar si podisca de la drum, alegea oualele pe care urma sa le vopseasca…ce sa mai zic…totul mergea ca la carte. Astfel, una dintre amintire care mie mi-a ramas mereu lipita de suflet este cea legata de Joia Mare si vopsitul oualelor.
Nu am cum sa uit cum mamaia punea tuciul pe pirostrii, pregatit cu fiertura din foi de ceapa, pentru a incepe vopsitul oualelor. Tot timpul imi topea ceara si ma lasa sa “incondeiesc” cateva oua, urmand apoi sa trecem la cea mai veche metoda de incondeiat: ciorap cu foi de leustean sau patrunjel.
De ce se vopsesc oualele in Joia Mare?
In aceasta zi a avut loc Cina cea de Taina, dar si momentul in care s-a savarsit prima oara Taina Sfintei Impartasanii, rugaciunea din gradina Ghetimani, fiind si ziua in care Iuda l-a vandut pe Iisus.
Joia Mare mai este cunoscuta si ca Joia Patimilor sau Joia Neagra, iar oualele rosii amintesc de sangele varsat de catre Mantuitor, motiv pentru care in unele sate, dupa cum este traditia, oualele se vopsesc si in Vinerea Mare.
Traditia spune ca oualele vopsite in aceasta zi, nu se strica tot timpul anului, iar acestea sunt vazute ca pazitori ai locuintei. Totodata, oul simbolizeaza fertilitatea, viata eterna, renasterea si norocul. In Antichitate, oualele se vopseau in diferite culori vii si erau oferite o data cu sosirea primaverii, simbolizand astfel revenirea naturii la viata.
In seara din Joia Mare, crestinii merg la biserica si participa la Denia celor 12 Evanghelii, ducand la biserica paine care urmeaza sa fie sfintita si stropita de preot cu vin, pentru a fi data crestinilor in noaptea de Inviere. Se spune ca in aceasta zi nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca.
Va doresc un Paste cu multa lumina si armonie in casa!
Sursa fotogtafii: Unsplash