Traditii si obiceiuri in Ajun de Craciun
Ajunul Craciunului este o zi cu mare insemnatate pentru toti credinciosii, fiind sarbatoarea de sfarsit de an patronata de Mos Ajun, fratele lui Mos Craciun. Exista multe traditii si obiceiuri in Ajun de Craciun.
Traditia spune ca atunci cand Maica Domnului cauta un loc unde sa poposeasca pentru a-L naste pe Mantuitorul Iisus, a ajuns la casa lui Mos Ajun. Acesta fiind mai sarac, a trimis-o la fratele sau Mos Craciun. Astfel, Maica Domnului a nascut in grajdul al carui stapan era Mos Craciun, un om nu prea iubitor cu semenii sai.
Doamna Craciun a ajutat-o pe Fecioara Maria sa nasca, iar cand Craciun a aflat, s-a infuriat si i-a taiat mainile sotiei sale. Fecioara Maria a vindecat-o ca prin minune si i-a lipit mainile la loc. Cand Craciun a vazut acesta minune, i-a cerut iertare Maicii Domnului si s-a crestinat, iar de atunci i-a ajutat pe toti cei saraci.
Se spune ca in ajun se deschid cerurile, minune vazuta doar de credinciosii cu suflet curat si bun. De asemenea, pentru a avea noroc in anul viitor nu trebuie sa mananci nimic in Ajun de Craciun.
Gospodinele pregatau in Ajun tot felul de bunatati traditionale din carne de porc precum piftie, sarmale, ciorba, friptura, dar si colaci, de diferite marimi, in functie de ritualul pe care il aveau. Astfel, pregateau covrigi si “bolindeti” pentru copii, un colac mai mare pentru preot, dar si un special pentru Mos Craciun, pe care il puneau pe masa se Ajun impreuna cu alte alimente si vin rosu.
In fiecare casa, dis de dimineata, se auzeau glasuri de copii care cantau si spuneau: “Buna dimineata lui Ajun/ Ca-i mai buna a lui Craciun/ Intr-un ceas bun/ Oile lanoase/ Vacile laptoase/ Cai incuratori/ Oameni sanatosi/ Sa se faca bucatele, graul, porumbul”.
Si in alte tari exista anumite traditii si obiceiuri in Ajun de Craciun. De exemplu, in Portugalia, de Ajun, toata lumea participa la “slujba cocosului” unde fiecarui invitat i se ofera o portocala pe langa darurile clasice. Pe langa cina traditionala, au la masa 13 tipuri de desert care simbolizeaza pe cei 12 apostoli si pe Iisus.
In Spania se sarbatoreste “Nochabuena”- Ajunul Craciunului. Toti membrii familiei merg la biserica si apoi servesc cina care contine fructe de mare si “Nuga” un desert nelipsit de la masa acestora.
Ajun linistit cu multa caldura in suflet si in casa!?
Sursa: “Traditii si obiceiuri din judetul Olt” dr. Georgeta Stoica si Rada Ilie
Interesant articolul despre ziua de ajun..