Colindul, cel mai frumos obicei de Craciun
Colindul, cel mai frumos obicei de Craciun, deschide perioada sarbatorilor. Prin prisma colindelor si totodata a pastrarii traditiei, copii vin sa aduca vestea Nasterii Domnului. Imi aduc aminte de parca ar fi ieri cum mergeam si eu cu colindul in vacantele petrecute la tara, la bunici! Era partea pe care o asteptam cel mai mult. Imi pregateam traista, repetam cu prietenii ce urma sa colindam si eram nespus de fericiti ca primeam covrigi, napolitane sau ce mai avea gazda. Nu stiu ce ne aducea mai multa bucurie: ca ne strangeam cu totii sau ca primeam diferite dulciuri.
Ieri au poftit la noi la usa cei mai mici colindatori si ne-au adus cel mai frumos colind, alaturi de multe zambete si chiote de bucurie. Mi-am dorit sa aduc macar putin din farmecul sarbatorilor petrecute la tara, sa nu las sa se piarda un obicei atat de frumos, doar ca suntem ” la oras”. Asa ca mi-am facut o mica gasca de colindatori, dornici sa vesteasa tuturor vecinilor cea mai buna veste: Nasterea Domnului!
Traditia spune ca fiecare colindator reprezinta chipul ingerilor care vesteste Nasterea Domnului. Incepand cu Ajunul sau chiar putin mai devreme si pana la Boboteaza, peste tot rasuna glasul colindatorilor. Ce poate fi mai frumos si mai curat de atat? Cei mici au fost tare incantati sa mearga sa colinde. Ca adevarati profesionisti au invatat colindul, si-au luat traista si clopotelul si au plecat sa imprastie bucurie prin vecini. Oriunde am poposit am fost primiti cu bratele deschise si am primit nuci, mere, covrigi, dulciuri si bani.
Micii colindatori au reusit sa aduca emotie sufleteasca si cu siguranta sa aminteasca fiecaruia dintre noi de copilarie, cand abia asteptam sa o luam din loc si sa mergem cu prietenii la colindat.Frumusetea obiceiurilor nu trebuie umbrita de lucruri materiale si comerciale. Este important ca cei mici sa simta adevarata bucurie a Nasterii Domnului, nu doar prin prisma cadourilor aduse de Mos Craciun sau impodobirea bradului, ci prin tot ce inseamna cu adevarat aceasta sarbatoare: iubire, credinta, veselie, familie!
Ma bucur ca pastrezi traditiile,obiceiurile si mai ales ca le faci cunoscute ,,piticilor,,tai de la bloc.Bravo!
Mă bucur că păstrezi in suflet visul copilăriei tale si ma bucur si mai mult ca-l transmiți celor mici ! Mai emotionat atat de mult incat deja ma vad la colindat ! Frumoasa copilărie am avut !