Cetatea Prejmer, o bijuterie din Tara Barsei

Cetatea Prejmer, o bijuterie din Tara Barsei

In mini vacanta noastra mult asteapta la Moeciu, ne-am oprit mai intai la Cetatea Prejmer, o bijuterie din Tara Barsei.

Nu stiam mai nimic despre aceasta Cetate, pana sa ajungem la ea. Este singurul loc din Romania distins cu trei stele in ghidul turistic Michelin, iar biserica fortificata din interiorul cetatii face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Acesta a fost inceputa de cavalerii teutoni prin 1218, urmand apoi a fi inaltata in stilul gotic de catre calugarii cistercieni. Incepand cu secolul XV , atunci cand invazia otomana era in floare, se trece la fortificarea acesteia. Este remarcabil faptul ca aceasta cetate nu a fost niciodata cucerita de turci, in cele 50 de incercari ale lor.

Mi-au atras atentia camerele amplasate in ziduri, mai exact peste 270 de camere pe 4 nivele. Acestea serveau pe timp de pace drept camere de depozitat provizii, iar in vreme de asediu acestea erau camere de locuit. Numarul de pe fiecare usa reprezenta numarul casei din localitate, fiecare familie avand astfel o camera in cetate care se mostenea.

Cetatea este insotita de multe legende. Una dintre ele spune ca daca un cuplu se certa, acesta era “pedepsit” sa stea pentru cateva zile in “odaia impacarii“, unde se afla doar un tacam si un singur blind. In aceste conditii, sotii erau nevoiti sa isi vorbeasca, sfarsind astfel prin a se impaca.

Aerul medieval ne-a fost gazda pe tot parcursul plimbarii nostre in cetate. Alexandru, mare iubitor de urcat si coborat scari, a colindat peste tot prin cetate.
Am facut poze, am descoperit locuri noi si ne-am bucurat de aer racoros din Tara Barsei.

Magazinele cu suveniruri lucrate manual sau alte obiecte traditionale ne-au incantat privirea, alaturi de “Vechea Scoala” in care se preda in timpul asediilor.

Cetatea Prejmer, o bijuterie din Tara Barsei, merita sa o vizitati si sa ii cunoasteti povestea.