Traditii si obiceiuri de Sfantul Ilie
In data de 20 iulie, se praznuieste Sfantul Ilie, ocrotitor al recoltelor si aducator de ploi, dar mai ales mare izgonitor de demoni. Sunt multe traditii si obiceiuri de Sfantul Ilie. In traditia populara se spune ca atunci cand tuna in ziua de Sfantul Ilie, acesta fulgera si trazneste dracii cu biciul sau de foc, pedepsindu-i pentru tot raul provocat.
Orice mare sarbatoare, aduce cu ea si obiceiuri specifice fiecarei zone ale tarii. La noi, pe meleaguri oltenesti, gospodinele obisnuiau sa imparta porumb fiert sau farfurii pline cu alte bunatati. Unele dintre gospodine, intrau in bostan si alegeau o lubenita coapta pe care o dadeau de pomana.
Mamaia imi zicea ca marul era considerat pomul Sfantului Ilie. Din acest motiv nu mancau mere decat in ziua praznuirii si doar dupa ce fusesera duse la biserica pentru a fi sfintite.
Mai mult, daca unele femei aveau copii decedati, acestea nu mancau mere sub nici o forma. Se spune ca de Sfantul Ilie, pana sa rasara soarele, femeia care nu mancase mere pana in aceasta zi, se uita pe cer si vedea cum Maica Domnului scutura marul. Copii decedati ai acesteia se bucurau de fructele scuturate si mancau cu pofta din ele.
Tot azi are loc si “ retezatul stupilor”. Astfel, apicultorii trebuie sa recolteze mierea de albine.
Pe 20 iulie, se serbeaza si ziua Aviatiei Romane, Sfantul Ilie fiind considerat ocrotitorul si patronul aviatorilor.
Frumoase obiceiuri si traditii in aceasta zi mare….,ziua Sfântului Ilie.Parca azi marul si celelalte fructe si legume au un gust aparte,La multi ani sarbatoritilor!Sfântul sa ne ocrotească pe toti! O zi cu soare si frumos tuturor!
Avem multe obiceiuri frumoase si tocmai din acest motiv imi doresc sa le fac cunoscute pentru a ne bucura sufletul. Avand in vedere ca sunt povestite de mamaie, le face si mai savuroase!Te imbratisez?
Asa imi povestea si bunica mea. . Obiceiuri si traditii care ne_au facut copilaria mai frumoasa . <3