Pandispan primenit cu mere si nuca
Timpul petrecut acasa cu cel mic (nu stiu cand si unde s-au dus doi ani), m-a ajutat sa ma descopar si sa imi doresc sa revin la pasiuni mai vechi. Asa a aparut dorinta de a mesteri dulcegarii, de a face chestii sanatoase pentru prichindel si de a descoperi locuri autentice romanesti, locuri unde traditia este la ea acasa. Imi doream foarte mult sa am un loc al meu, un loc dragut, unde sa pot sa scriu si sa povestesc. Cu chiu si vai, mi-am luat inima in dinti si am pornit la drum in directia “traditii si delicii”.
Nu am plecat singura in aceasta calatorie. Am avut cei mai tari tovarasi de drum carora le sunt recunoscatoare: familia si prietenii mei care au crezut in idea mea si m-au ajutat sa o pun in practica. Am facut o echipa tare buna si sunt foarte norocoasa ca ii am alaturi.
Ar fi trebuit sa pregatesc ceva mai festiv, un tort ceva, dar lipsa timpului isi spune cuvantul. Asa ca am profitat ca am primit ieri oua proaspete de la o vecina, aveam mere si muuuulta nuca de la mamaie, asa ca mi-a venit idea sa fac acest pandispan primenit cu mere si nuca ( pentru ca se face foarte repede), insa habar n-aveam ca acest banal pandispan este o reteta foarte populara in bucataria ruseasca si poarta numele de Sharlotka (reteta ar fi fost creata de cheful francez Marie – Antoine Careme care a lucrat pentru tarul Alexandru I). Pana la urma nu am reusit eu sa fac ceva complicat, dar am reusit sa fac o plimbare scurta pe aripile gustului pana in Rusia.
Va las reteta mai jos pentru acest pandispan primenit cu mere si nuca….dar si multa recunostinta.
Ce va trebuie?
6 oua
150g faina alba
50g faina din miez de nuca
4 linguri ulei
3 mere potrivite curatate de coaja
50 ml suc de mere 3-4 linguri miere ( sau in functie de gust)
esenta de vanilie
1 lingurita praf de copt
Cum se prepara?
1. Incalzim cuptorul la 180 de grade.
2. Curatam merele de coaja, le taiem cuburi si le lasam intr-un bol acoperite cu apa pentru a nu oxida.
3. Batem albusurile spuma cu praful de sare. Intr-un bol separat amestecam galbenusurile cu uleiul si mierea, urmand apoi sa le adaugam treptat peste spuma de albusuri impreuna cu sucul de mere si sa mixam in continuare. Incorporam trepat cele doua tipuri de faina si praful de copt cu ajutorul unei spatule.
4.Tapetam o tava de tort cu hartie de copt in care transferam un sfert din aluat, apoi adaugam nuca si merele ( care au fost scurse bine de apa), iar aluat, iar mere si nuca pana cand terminam toata compozitia. Pastram cateva mere pentru ornat si presaram putina nuca.
5. Lasam pandisapanul sa se relaxeze in cuptor pentru 30-40 de minute la 160 de grade.
Zambiti! Iubiti! Fiti fericiti!