Pavlova cu fructe de padure si flori comestibile

Pavlova cu fructe de padure si flori comestibile

Am tot stat si m-am gandit ce desert s-ar potri cel mai bine pentru ziua de azi, iar dupa lungi cautari, gandul mi s-a dus spre Ana Pavlova, celebra balerina. Cum m-am oprit tocmai la ea? Simplu! Pentru ca este o inspiratie pentru mine, un model de perseverenta si ambitie, care desi nu se “potrivea” tiparelor de la aceea vreme intrucat nu semana deloc cu balerinele timpului, solide, cu trup compact, musculos ( i se spunea “Matura” si era foarte firava) a ajuns o balerina atat de faimoasa in toata lumea.

A aratat ca pasiunea pentru dans i-a fost cel mai mare aliat. Astfel, printre multi oameni care au subestimat-o sau au luat-o in ras (mda…bullying-ul e din totdeauna) cineva a zarit-o. Pentru ca asa e in viata…la un moment dat dam peste oameni care vad in noi lumina pe care unii incearca sa o stinga. Asa s-a intamplat si cu Ana care l-a intalnit pe profesorul Pavel Gerdt care i-a spus : „Te implor sa nu mai incerci niciodata sa-i imiti pe cei care sunt fizic mai puternici decat tine. Tu trebuie sa intelegi că atuurile tale sunt eleganta si fragilitatea. Trebuie sa dansezi în asa fel incat sa scoti la suprafata aceste rare calitati ale tale; nu sa incerci sa castigi aprecierea prin artificii acrobatice“. ( sursa : Historia.ro)

Poate ca nu avem toate silueta de balerina si nici nu trebuie, insa cu toate pasim in pasi de dans prin viata noastra, unii mai stangaci, altii mai lenti, insa fiecare dintre noi urcam si coboram pe niste note de pe portativul vietii.

Suntem puternice, asemenea stratului crocant din exterior, invelis care nu face altceva decat sa fie o armura care pastreaza caldura sufletului din interior…un interior atat de fin precum bezeaua.

Si da, femeia poarta parfumul florilor si al fructelor, aducand culoare, dar mai ales viata. Caci nu trebuie sa uitam niciodata ca mama, cea mai iubita fiinta de pe pamant, ramane ingerul nostru pazitor oricand, pentru totdeauna.

Pavlova cu fructe de padure si flori comestibile

Asa ca, din punctul meu de vedere, nu cred ca exista un desert mai potrivit care sa celebreze femeia mai mult decat Pavlova cu fructe de padure si flori comestibile.

Ce va trebuie?

Pentru bezea

4 albusuri ( 110g albus)
150g zahar pudra vanilat
3 lingurite otet de mere ( ~ 6ml )
5g amidon de porumb
1 praf de sare

Crema de patiserie

4 galbenusuri
60g zahar
250ml lapte
20g faina
Esenta de vanilie

Crema Chantilly

250g smanatana pentru frisca ( eu am avut una cu 35% grasime)
20g zahar pudra ( avand in vedere ca blatul de bezea este extrem de dulce
Baton de vanilie / esenta de vanilie

Cum se prepara?

1. Inainte de a pregati bezeaua, trebuie sa ne asiguram ca:

•  bolul si telul mixerului sunt bine degresate (eu fac asta cu otet)
• albusurile sunt la temperatura camerei, fiind separate bine de galbenus

Adaugam albusurile in bol impreuna cu praful de sare si incepem sa mixam la viteza medie. In momentul in care am obtinut o spuma incepem sa incorporam treptat zaharul pudra. Dupa ce am incorporat tot zaharul, adaugam otetul si mai mixam undeva la 5 minute. Incorporam apoi amidonul cu o spatula.

2. Adaugam hartia de copt in tava, desenand un cerc cu diametru de 22 cm. Adaugam bezeaua in interiorul cercului si modelam un “blat” din aceasta. Dam tava la cuptorul deja incins pentru 2 ore la 90 de grade (cu ventilatie).

3. Dupa ce a expirat timpul, oprim cuptorul si lasam bezeaua la racit in cuptor cu usa intredeschisa.

4. Avem acum timp berechet pentru creme. Eu am ales sa pregatesc o crema de patiserie si una chantily pentru si mai multa savoare. Astfel, pentru crema chantilly, turnam smantana pentru frisca (de la frigider, musai sa fie rece) in bolul mixerului si incepem sa mixam. Adaugam treptat zaharul si esenta de vanilie si mixam in continuare.

5.  Crema de patiserie este dupa reteta lui Michel Roux jr si presupune mixarea galbenusurilor cu jumatate din cantitatea de zahar si faina. Punem la incalzit laptele cu restul de zahar, iar apoi il adaugam peste galbenusuri. Amestecam bine si apoi punem craticioare pe foc si amestecam continuu pentru aproximatix 2 minute, pana cand se ingroasa.

6. A venit timpul sa decoram minunatia. Asa ca desprindem bezeaua de pe folia de copt si o asezam pe un platou. Adaugam crema de patiserie, apoi crema chantily, iar la sfarsit decoram cu fructe de padure si flori comestibile.

Sa aveti un 8 martie cat mai dulce!



  • Pana acum nu am incercat reteta ta, insa dupa ce am citit acest articol, simt ca Ana Pavlova ar fi mandra de mine daca as reusi sa fac un desert atat de fin si inspirat ca si ea. Multumesc pentru idee si pentru povestea din spatele deliciului culinar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *