Cozonac de post cu nuca si rahat
In aceasta perioada am pregatit doar deserturi de post si ultimul incercat a fost cozonacul de post cu nuca si rahat . A iesit tare bun, neasteptat de bun, asa ca m-am gandit ca v-ar prinde bine reteta.
Am folosit apa minerala si suc proaspat de portocale, insa daca aveti la indemana putin turmeric nu ezitati sa il folositi pentru putina culoare. Are multa nuca, ceea ce pentru mine il face absolut perfect.
Ce va trebuie?
Aluat
500g faina
100ml suc portocala
150ml apa minerala
20g zahar vanilinat
80g zahar
25g drojdie proaspata
25g faina
40 ml apa minerala
Coaja de lamaie si portocala
Umplutura
200g nuca macinata
150ml lapte migdale
40g cacao
50g zahar
Esenta de rom
Rahat
Cum se prepara?
1. Pentru inceput activam drojdia. Adaugam intr-un bol drojdia, faina si apa calduta. Acoperim cu o folie alimentara si lasam pentru 10 minute deoparte.
2. Intr-o oala mica adaugam apa minerala ramasa, sucul de portocale, zaharul, coaja de citrice, esenta de vanilie si incalzim putin amestecul.
3. Eu am pregatit aluatul la robot, asa ca am scapat de framantat. Am adaugat in bolul mixerului faina, drojdia activata si lichidele. Am framantat pentru 5 minute adaugand treptat uleiul.
4. Cat timp aluatul sta la dospit ( undeva la o ora – depinde de temperatura din camera), ne putem ocupa de umplutura. Amestecam nuca cu lapte, cacao si zaharul, iar la sfarsit adaugam si esenta de rom.
5. Dupe ce s-a dospit aluatul, il impartim in doua parti egale, intindem fiecare bila de aluat intr-un dreptunghi si adaugam din umplutura pregatita mai sus. Cele doua rulade obtinute le impletim frumos, lasand cozonacul la dospit in tava pana cand depaseste putin marginile acesteia.
6. Pregatim tava de cozonac cu hartie de copt si dam drumul la cuptor la 180 de grade. Punem cozonacul in tava si il mai lasam 10-15 minute la dospit, apoi il ungem cu putina apa cu miere si decoram cu fulgi de migdala sau alune maruntite.
7.Cozonacul isi face de cap pentru 60 de minute la 150 de grade ( depinde si de cuptor).