Tarta rustica cu piersici si busuioc (de post si fara zahar)

Tarta rustica cu piersici si busuioc (de post si fara zahar)

Cand am pofta de ceva dulce si usor de facut, gandul imi zboara la tarta. Aluatul se face in cateva minute, il lasi la rece, timp in care poti sa faci altceva, iar apoi se coace in trei timpi si trei miscari. De data asta am pregatit o tarta rustica cu piersici si busuioc (de post si fara zahar). Pe langa faptul ca imi plac tartele, aici mi-a atras atentia povestea din spatele acetui desert care este cunoscut sub denumirea de galeta/galette.

Galeta este desertul simbol al Epifaniei la cataolici sau Boboteaza in cazul ortodocsilor. I se mai spunea “ corona regilor” pentru ca atunci cand se pregatea in timpul sarbatorilor saturnale ( pe vremea romanilor), se ascundea in interiorul ei un bob de fasoale, iar sclavul care gasea bobul de fasole facea schimb cu stapanul sau, devenind astfel rege pentru o zi. Multi ani mai tarziu, se ascundeau in tarte statuete mici de portelan (sursa:Wikipedia).

Eu nu am ascuns nimic in aceasta tarta, doar niste piersici parfumate, busuioc si muuuulta dragoste pentru ai mei pofticiosi. Nu mai pierd vremea si va las reteta pentru aceasta tarta rustica cu piersici si busuioc (de post si fara zahar)😉.

Tarta rustica cu piersici si busuioc (de post si fara zahar)

Ce va trebuie?
Aluat

200g faina
150g unt vegetal
1 lingurita indulcitor
esenta de vanilie

Umpltura
5 piersici
2 lingurite indulcitor ( sau in functie de gust)
zeama de la 1/2 lamaie
cateva frunze de busuioc

Cum se prepara?

1.Amestecam ingredientele pentru aluat, formam apoi o bila pe care o vom lasa la rece pentru o ora.

2. Intre timp incingem cuptorul la 180 de grade, taiem piersicile felii peste care adugam indulcitorul si zeama de lamaie.

3. Pregatim o foaie de copt peste care adaugam aluatul pe care il intindem cu ajutorul unui sucitor intr-un cerc cu diametrul de ~35cm-40 cm. Adaugam apoi in mijloc din umplutura cu fructe si lasam o margine libera de 4-5 cm.

4. Aluatul de la margine il ridicam peste umplutura, formand  astfel niste pliuri. Decoram tarta cu frunze de busuioc si apoi o dam la cuptor pentru 40-50 de minute la 180 de grade sau pana cand se rumeneste frumos.

Zambiti! Iubiti! Fiti fericiti!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *