O cafenea cu tradiții și delicii românești

O cafenea cu tradiții și delicii românești

Știți momentul ăla când ai în cap o idee și pur și simplu nu îți dă pace până nu faci ceva să prindă viață? Ei bine, pe mine mă bântuie de ceva vreme ideea de a avea o cafenea tradițională în care să savurezi în tihnă o cafea bună si să ai alături ceva dulce care să îți aducă aminte de casa părintească. Totodată, aceasta ar fi locul ideal de unde ai putea să îți faci mici cumpărături din colțul românesc, un colț dedicat producătorilor români și păstrătorilor de tradiții. Pe mine mă unge pe suflet numai când mă gândesc cum ar fi să pun piciorul într-o cafenea cu tradiții și delicii românești.

De unde și până unde această idee?

Nu este un secret că iubesc tot ce este românesc, tradițiile și obiceiurile noastre și că încerc să le păstrez și să le promovez cât pot de mult. Pe de altă parte, sunt o mare băutoare de cafea, mereu în căutare de noi cafenele și arome, fiind îndrăgostită până peste cap de această licoare amăruie. De asemenea, îmi plac de mor dulciurile, mai ales cele făcute în casă! Aș rezista mult și bine fără mâncare, însă fără ceva de dulce, nu prea.

Revenind la cafenea, eu îmi doresc să aibă un concept simplu, cu mult lemn, care să dea acel aspect de natural, încât glasul pământului și al iubirii pentru tot ce este românesc să cheme pe fiecare dintre voi în cafenea. Aici veți fi întâmpinați de ospătari în ii, ați regăsi elemente tradiționale din toate colțurile țării, ceramică de Horezu, iar culoarea predominantă ar fi cu siguranță albastru de Voroneț. Îmi doresc ca oamenii care vor păși în acest loc să se întoarcă la origini și să își hranească sufletul, chiar și pentru scurt timp, cu lucruri și arome românești. Este de datoria mea, a noastră, să păstrăm tradițiile românești pe care să le lăsăm moștenire copiilor noștri, astfel încât să nu uite niciodată de unde se trag și să își respecte rădăcinile.

GGM Gastro, partener de afaceri

M-am interesat ce ar presupune exact un astfel de start-up și cum aș putea obține finanțare, dar și echipamentele necesare pentru a putea funcționa. Am apelat la colegii mei care se ocupă cu partea de imobiliare pentru a mă ajuta cu câteva recomandări de spații, pentru că dacă nici ei nu sunt experți, atunci cine.

Evident că am profitat la maxim ( e în firea mea de olteancă) și i-am întrebat dacă nu cumva știu sau au cunoștinte care și-au deschis diverse afaceri, pentru a mă ajuta cu câteva sugestii și pe partea de echipamente profesionale.

Așa am ajuns să descoper GGM Gastro, o companie care și-a început povestea în 2004, în Germania, fiind unul dintre liderii de piață în ceea ce privește furnizarea de echipamente profesionale pentru industria HoReCa. Aceștia au ajuns recent și în România și sunt sigură că și-au făcut deja o clientelelă având în vedere că găsești absolut orice, pentru orice afacere îți trece prin minte. Însă, revenind la cafeneaua mea cu delicii, am intrat pe site-ul lor și mi-am făcut o listă cu principalele echipamente fără de care nu aș putea porni la drum.

1. Banc de lucru

Bancul de lucru este mai mult decât necesar pentru diferite activități în cadrul laboratorului de cofetărie, fiind practic cel mai bun prieten al cofetarului. Acesta va fi locul unde se vor modela diferite aluaturi pentru tarte sau fursecuri, se vor decora prăjituri sau oricare alte retușuri astfel încât deserturile să arate perfect și să fie mâncate dintr-o privire.

2.Automat de cafea

Nu ai cum să oferi o cafea excepțională clienților tăi dacă nu ai un automat de cafea profesional, dar și un barista bun care să le pună în valoare. Mi-a atras atenția unul din gama Emilia. Acesta are o capacitate de 18L, vine la pachet cu afișaj digital și o varietate de programe, fiind silențioasă și super ușor de curățat.

3.Echipamente frigorifice

Este important că toate ingredientele folosite pentru realizarea prăjiturilor să fie stocate corpespunzator astfel încât deserturile să fie de cea mai bună calitate. Am remarcat un model premium, mai exact modelul GN 2/1, din oțel inoxidabil, care are o mulțime de avantaje, însă principalele aspecte care mi-au atras atenția au fost capacitatea mare de stocare, răcirea puternică și constantă, fiind totodată eco friendly. De asemenea, acesta detectează când sunt încărcate noi bunuri și reglează automat răcirea (controlul HACCP). Nu-i așa că e tare?

4.Cuptor și aragaz profesional

Având în vedere că vom pregăti multe prăjituri, cu siguranță ne va trebui cel puțin un cuptor pe convecție, cu funcție de abur și care să fie ușor de utilizat. De exemplu, pe GGM Gastro am văzut unul de acest fel, care are mai multe opțiuni de gătire, se curăță ușor, dar mai ales are consum redus de energie datorită izolației de înaltă calitate.

De asemenea, un argaz cu multe arzătoare este fix ce ne-ar trebui atunci când avem nevoie să pregătim mai multe creme sau glazuri. Contează foarte mult să nu fac rabat la calitate, însă acestea corespund așteptărilor mele.

5. Vitrină de prezentare

Atunci când intru într-o cofetărie, prăjiturile mie îmi iau ochii când le văd pe toate cum sunt aranjate, așa că îmi doresc același lucru și pentru cafeneaua mea cu delicii. Mă gândeam că o vitrină frigorifica pentru prăjituri din lemn, plină cu bunătăți, va tenta pe oricine.

Evident că pe lângă toate echipamentele de mai sus se mai adaugă și altele, dar cred că acestea sunt cele mai importante. De asemenea, mi se pare un mega avantaj faptul că le pot găsi pe toate într-un singur loc și nu mai trebuie să pierd timp.

Sper că v-ar încânta o astfel de cafenea în aglomerația urbană din capitală și că mi-ați face o vizită, pentru că tot ce pot să vă spun, este că sigur nu voi renunța la acest vis!

Apropo, ce prăjituri v-ar plăcea să se mai găsească în meniu?😉

Articol scris pentru Competiția SuperBlog 2021

Sursa : GGM Gastro.ro, poze din arhiva personală, Unsplash, colaje și infografic realizate în CanvaLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *