Prajitura cu crema de afine si ciocolata
Imi plac tare mult afinele, motiv pentru care le folosesc in cat mai multe deserturi in aceasta perioada. Dupa checul aromat cu afine si lamaie, a urmat prajitura cu crema de afine si ciocolata. Este o reteta destul de simpla, care merita incercata.
Blatul este unul pufos cu cacao pe care l-am insiropat putin, iar crema este una din mascarpone, iaurt grecesc si evident…afine. Avand in vedere ca afinele se potrivesc de minune cu ciocolata, am pregatit si o glazura fina de cicolata neagra. Nu am folosit zahar in pregatirea prajiturii, ci l-am inlocuit cu eritritol.
Ce va trebuie?
Blat
6 oua
6 linguri eritritol sau zahar (~ 120g )
5 linguri faina ( ~ 100g)
2 linguri cacao (~ 40g )
2 linguri ulei
5g praf de copt
Crema cu afine
250g mascarpone
150g iaurt grecesc
250g afine
50ml apa
50g de eritritol (sau zahar)
10g foi de gelatina
4 linguri miere sau dupa gust
Glazura
100g ciocolata neagra
100g smantana pentru frisca
Cum se prepara?
1.Separam galbenusurile de albusuri, iar albusurile le batem spuma impreuna cu eritritolul. Intr-un castron amestecam galbenusurile impreuna cu uleiul, urmand ca amestecul rezultat il adaugam treptat peste spuma de albusuri, mixand pana se incorporeaza bine.
2.Adaugam treptat faina si praful de copt cu ajutorul unei spatule. Transferam compozite intr-o forma de copt ( eu am folosit una de 20×30) pe care o dam la cuptor, la foc mediu, pentru 35 de minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea.
3. Hidratam foile de gelatina, punandu-le intr-un castron si adaugand 100 ml apa rece, timp in care pregatim afinele.
4. Punem intr-o craticioara afinele impreuna cu eritritolul (sau zaharul) , 1 lingurita zeama de lamaie si apa. Le lasam sa fiarba pana se topeste zaharul si dau in clocot. Le luam dupa foc si le adaugam intr-un blender. Strecutam amestecul si il punem inapoi la fiert pentru cateva minute ( nu trebuie fiert, ci pana ies aburi). Luam cratita de pe foc si apoi adaugam in acest amestec gelatina.
5. Cat timp se mai raceste putin amestecul cu afine, mixam bine branza mascrapone, iaurtul grecesc si miere dupa gust. Adaugam apoi compozitia cu afine si gata crema
6. Taiem blatul in doua parti egale pe care le insiropam ( 100 ml apa, rom si miere). Asamblarea este destul de simpla: blat – crema- blat- glazura. Pentru glazura este nevoie doar sa incalzim smantana pentru frisca pe care o vom adauga peste ciocolata rupta in bucatele. Prajitura se decoreaza cu afine proaspete si se pastreaza la frigider.
Zambiti! Iubiti! Fiti fericiti!