A doua zi de Paste sau Lunea Alba

A doua zi de Paste sau Lunea Alba

A doua zi de Paste sau Lunea Alba cum mai poarta numele prima zi din Saptamana Luminata, este considerata ziua in care portile Raiului si ale iertarii se deschid, iar cine moare in aceasta zi nu mai are parte de Judecata de Apoi. Traditia straveche spune ca in aceasta zi este bine sa stropim casa cu agheazma.

In aceasta zi are loc ” umblarea cu pasca”. Mai exact, luni dupa Paste, avea loc vizitarea rudelor sau a prietenilor pentru a vesti Invierea Domnului. Acum, in vremuri de pandemie,  putem sa ” umblam cu pasca” doar prin ganduri bune si prin urari la telefon. Tot in Lunea Luminata, nasii sunt vizitati de catre fini, acestia aducandu-le pasca, oua rosii si alte bunatati pregatite pentru Paste, iar nasii la randul lor ii ospatau pe fini, urmand apoi sa mearga impreuna la hora satului.

In a doua zi de paste oualele rosii se ciocnesc cap cu dos, iar traditiile stravechi aduceau si cateva interdictii: oamenii nu paraseau satul in aceasta zi, nu se facea de mancare sau nu se matura, iar masa pusa in ziua de Paste nu trebuia stransa pana in treia zi de Paste.  • Chiar dacă nu ne-am văzut pe viu ne-am văzut si auzit virtual ! Gîndurile bune si urările voastre frumoase ne -au făcut sa credem ca suntem impreuna de ziua sfântă de Pasti ! Domnul sa fie cu noi si sa ne ajute sa ne întâlnim cu bine ! Va iubim si suntem alaturi de voi !

    • Ne bucuram tare mult ca am reusit sa va aducem bucurie in aceasta zi chiar daca nu am fost fizic impreuna..revederea va fi si mai frumoasa!Va imbratisam😊🤗😘

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *