Gogosi cu aroma de vanilie si portocala

Gogosi cu aroma de vanilie si portocala

Nu stiu cum e la voi, dar la mine se vede clar cand in weekend este vreo sarbatoare, si asta pentru ca incep saptamana in priza. “Alarma” mea miscatoare mi-a dat trezirea la 7 fara ceva , fix cand mi-era somnul mai dulce. Vreau nu vreau, trebuie sa o iau din loc. Si uite asa incepe “programul de lucru”.Am stat aproape toata ziua in casa  si  m-am “delectat” cu putina curatenie, clasicul bagat la spalat, ceva de-ale gurii pentru juniorul mofturos, alaturi de o portie zdravana de joaca si chiraieli.

Am terminat rapid cozonacul de la mama si cum nu aveam nimic de dulce, sotul mi-a sugerat sa fac niste clatite. Nu pot spune ca imi plac atat de mult incat sa stau sa mor de cald in mini bucataria mea. Ce-i drept sotul meu este mare admirator al “ dulciurilor comuniste “. Cu negresa , clatite cu gem sau ciocolata, salam de biscuiti sau gogosi niciodata nu voi da gres daca vreau sa ii pregatesc ceva dulce.

De data asta, am facut gogosi rasucite cu aroma de vanilie si portocala ( imi place mai mult aroma lasata de portocala decat cea de lamaie). Mie imi plac tare mult gogosile, mai ales ca ma duc cu gandul la cele pregatite de mamaie.

Este o reteta pe care o fac de ceva vreme. Le-am servit cu gem de visine facut de mama (productie noua). Din ingredientele de mai jos mi-au iesit 15 gogosi, dar puteti sa dublati cantitatile daca aveti mai multi pofticiosi doritori.

Ce va trebuie?

400g faina

200 ml lapte

50g unt

2 oua

50g zahar

1 plic zahar vanilinat

1 plic drojdie uscata ( 7g)

esenta de vanilie

coaja de portocala

un praf de sare

Cum se prepara?

1.Intr-un bol incapator adaugam faina. Punem la incalzit laptele impreuna cu zaharul si untul. Dupa ce s-a topit untul adaugam esenata de vanilie , coaja de portocala si un praf de sare. Adaugam laptele in bolul cu faina impreuna cu oualele si drojdia.

2.Framantam bine timp de 10 minute si apoi lasam aluatul la dospit pana isi dubleaza volumul ( undeva la 40- 50 de minute –  depinde cat de cald este in casa ).

3.Dupa ce s-a dospit aluatul, formam bile ( le-am facut dupa ochi) pe care le rulam cu palmele pana obtinem un cordon si il asezam in forma de U pe care il rasucim.

4.Punem uleiul la incins in tigaie si adaugam gogosile, pe care le lasam la prajit cateva  minute pe o parte si cateva pe cealalta ( va dati seama cand s-au facut pentru ca vor avea o culoare aramie ).Le pudram cu zahar si le servim cu gem de visine sau cu ce altceva va este pe plac.

Zambiti! Iubiti! Fiti fericiti!



  • Arată într un mare fel.Le stiu gustul si mi as dori sa am câteva alături de o cafea.Sunt excelente.Poate la prima vizită???

    • Cu siguranta! Au rezistat foarte putin pe farfurie, asta si pentru ca Alexandru a tras napronul cu tot cu ea ( noroc ca mai erau doar doua bucati) si a spart-o :)).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *